Decizia Guvernului Cioloș de a le premia pe fetele din naționala de handbal, locul 3 la Mondialul din Danemarca, cu 60.000 de lei fiecare prin hotărâre guvernamentală, a aprins spiritele în sportul românesc. Ceilalți medaliați a României în 2015 au simțit că performanțele lor nu au fost apreciate la aceeași valoare, în condițiile în care nu au avut parte de primiri oficiale la Palatul Victoria, nici nu au încasat mai mulți bani de la MTS decât este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 888/2013.
Marian Drăgulescu a fost sportivul care a ieșit în față și a protestat public! „Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanța reușită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacția mea, nu au nicio vină. Vreau să salut inițiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt și alți sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la Aeroport, nici la Guvern. Și nu e nici prima medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignorați, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile și când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toți am muncit și am adus medalii de la Mondiale”, a spus Drăgulescu pentru ProSport
MEDALIILE ROMÂNILOR ÎN 2015 LA CAMPIONATE MONDIALE (discipline olimpice)
Oficiali din handbalul românesc nu au fost de acord cu reacția lui Marian Drăgulescu, având mai multe argumente în acest sens. În primul rând, ei au ținut să evidențieze faptul că între un sport de echipă și unul individual este o diferență foarte mare. Dincolo de faptul că la handbal, volei, baschet într-un an calendaristic este maximum o competiție majoră (Campionat Mondial sau European) față de sporturile individuale care de regulă au în același sezon și Campionat Mondial și Campionat European (excepțiile sunt în anii olimpici), aceștia au precizat: „Fetele când participă la un turneu final pot câștiga doar o medalie. În schimb, Marian Drăgulescu are șanse la o competiție să concureze la șase aparate, mai sunt finale la echipe, la individual compus. Dacă însumăm Mondialele și Europene sunt 16 șanse de a câștiga medalii! În plus, el este în luptă directă cu un alt adversar. La handbal discutăm de o echipă. Degeaba este Cristina Neagu cea mai bună din lume dacă relațiile de joc nu sunt sudate. Discutăm de niște relații de joc care se sudează în ani de zile, o medalie la echipe nu se câștigă deloc ușor, depinzi de o colegă, de alta. În schimb, Drăgulescu dacă ratează la un aparat trece la următorul sau așteaptă următoarea competiție care vine mult mai repede. În plus, Cristina Neagu este campioană mondială pe postul ei, Valentina Ardean este campioană pe postul ei. Individual, sunt cele mai bune din lume, dar nu primesc nici medalii, nici premieri, nici rente viagere. Un sportiv de la jocurile de echipă nu are șansele unui sportiv care concurează individual să câștige și să-și asigure o rentă viageră pentru tot restul vieții. Drăgulescu participă la concursuri până la 35-40 de ani, iar apoi până la sfârșitul vieții are un venit garantat de la stat. O premiere de acest gen ajută un handbalist să supraviețuiască 1-2 ani în plus”.[
„La Campionatele Mondiale și Europene, în dreptul unui sport de echipă scrie ROMÂNIA. La sporturile individuale se spune întâi de Marian Drăgulescu și abia apoi că reprezintă România”
Replica oferită lui Marian Drăgulescu nu s-a oprit în acest punct. Un personaj important din handbalul românesc a susținut cu subiect și predicat: „Fetele nu au primit premierile din banii lui Marian Drăgulescu. Solidaritatea lui nu o văd! Iar faptul că handbalistele au avut parte de o primire specială la Aeroport și apoi la Guvern se datorează și lobby-ului făcut de federație. A cerut domnul Stoica să fie primiți gimnaștii la Salonul Prezidențial și nu s-a aprobabt acest lucru? A făcut domnul Adrian Stoica vreo solicitate la Guvern pentru a suplimenta primele? Apoi, o competiție la un sport de echipă durează 2-3 săptămâni, chiar și o lună de zile pentru fotbal. Din ce știu, la gimanstică este vorba de câteva zile. La handbal, fetele au meciuri oficiale săptămânal, chiar și câte 2-3, iar într-un an ajung la 70-80 de jocuri. Sunt câștigătoare de Liga Campionilor, de cupe europene și nu primesc nimic pentru acest lucru de la stat. Au creat emulație, reușesc să umple săli, s-au înființat fan-cluburi! Marian Drăgulescu are câteva concursuri pe an, în rest are numai antrenamente. La Campionatele Mondiale și Europene, în dreptul unui sport de echipă scrie ROMÂNIA. La sporturile individuale se spune întâi de Marian Drăgulescu și abia apoi că reprezintă România. Asta este esența între un sport de echipă și un sport individual. Ca să nu mai vorbim de audiență, câți români se uită la un turneu final de handbal, baschet, volei și câți urmăresc o finală la un sport individual”.
Oficialul din lumea handbalului a încheiat exprimându-și speranța că și Marian Drăgulescu va reuși să conducă echipa masculină de gimnastică pe podiumul unui Campionat Mondial, unde nu depinde doar de propriile calități.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER